Het belang van voeding, leefstijl en beweging tijdens de overgang

De overgang of ook wel de menopauze genoemd, is een natuurlijke levensfase die elke vrouw op een bepaald moment in haar leven zal doormaken. Het is een periode waarin het lichaam geleidelijk stopt met het produceren van bepaalde hormonen, zoals oestrogeen en progesteron. Deze hormonale veranderingen kunnen leiden tot een scala aan fysieke en emotionele symptomen. Maar het goede nieuws is dat je deze fase positief kunt beïnvloeden door aandacht te besteden aan voeding, leefstijl en beweging.

 

Fases van de overgang

De overgang kan worden onderverdeeld in verschillende fases:

De perimenopauze

Deze overgangsperiode, markeert de overgang van vruchtbaarheid naar onvruchtbaarheid bij vrouwen. Deze fase valt samen met de aanloop naar de menopauze, het moment van de laatste menstruatie. De perimenopauze begint wanneer een vrouw de menopauze nadert en kan enkele jaren duren. Het strekt zich zelfs uit tot een jaar na de laatste menstruatie, wanneer de menopauze officieel wordt vastgesteld.

Tijdens de perimenopauze neemt de vruchtbaarheid geleidelijk af doordat het lichaam minder eicellen produceert. Dit gaat gepaard met veranderingen in de hormoonspiegels van oestrogeen en progesteron, net als een afname in het aantal eisprongen. Deze hormonale schommelingen zijn verantwoordelijk voor de typische overgangssymptomen.

Klachten in de perimenopauze

Veel vrouwen ervaren symptomen tijdens de perimenopauze, en deze beginnen vaak met veranderingen in hun menstruatiecyclus. De menstruatie wordt onregelmatiger, met kortere of langere tussenpozen tussen de menstruaties. Ook de hoeveelheid bloedverlies kan variëren, van zeer heftig tot licht.

De menopauze

Het moment van de laatste ovulatie en menstruatie tijdens de overgang, is het einde van de vruchtbaarheidsperiode bij vrouwen. Het is een fase die zich afspeelt in de aanloop naar de menopauze, wat het moment is van de definitieve stopzetting van de menstruatie. De menopauze begint wanneer een vrouw de menopauze nadert en kan enkele jaren duren. Pas na een jaar zonder menstruatie wordt de menopauze officieel vastgesteld.
De menopauze wordt veroorzaakt doordat het aantal eicellen in de eierstokken geleidelijk afneemt.

Klachten tijdens de menopauze

Tijdens de menopauze kunnen vrouwen verschillende klachten ervaren, die worden veroorzaakt door de afname van vrouwelijke geslachtshormonen, zoals oestrogeen en progesteron. Een evenwichtige hormoonspiegel is belangrijk voor gezondheid en vitaliteit, maar door de daling van hormonen in de periode rond de menopauze kunnen diverse klachten ontstaan.

De postmenopauze

Dit is de periode na de laatste menstruatie bij vrouwen. De postmenopauze duurt gemiddeld twee tot vijf jaar, maar soms ook langer.

Klachten tijdens de postmenopauze

Stoppen van de menstruatie betekent niet meteen het einde van overgangsklachten. Je kunt nog steeds last hebben van overgangsklachten tijdens de postmenopauze. Dit kan onder andere opvliegers, nachtzweten en stemmingswisselingen omvatten, hoewel deze klachten waarschijnlijk zullen afnemen.

Symptomen en tips hoe je met deze symptomen moet omgaan tijdens de overgang

Tijdens de overgang kunnen vrouwen een breed scala aan symptomen ervaren, waaronder:

  • Opvliegers
  • Nachtelijk zweten
  • Stemmingswisselingen
  • Gewichtstoename
  • Slaapproblemen
  • Botverlies (osteoporose)

Het is belangrijk om te begrijpen dat niet alle vrouwen dezelfde symptomen zullen ervaren, en de ernst ervan kan variëren. Gelukkig zijn er verschillende manieren om met deze symptomen om te gaan:

  • Opvliegers en nachtelijk zweten kunnen worden verminderd door het vermijden van triggers zoals cafeïne en alcohol, het dragen van lichte kleding en het reguleren van de kamertemperatuur.
  • Stemmingswisselingen kunnen worden verminderd door stressverminderingstechnieken zoals yoga, meditatie en praten met een therapeut.
  • Gewichtstoename kan worden beheerst door regelmatige lichaamsbeweging en het handhaven van een gezond dieet.
  • Slaapproblemen kunnen worden verbeterd door het creëren van een slaapvriendelijke omgeving en het vermijden van stimulerende activiteiten voor het slapengaan.

 

Voedingstips tijdens de overgang

Voeding speelt een cruciale rol tijdens de overgang. Hier zijn enkele voedingstips die je kunnen helpen:

  • Eet een uitgebalanceerd dieet met veel groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten. Deze voedingsmiddelen bevatten essentiële voedingsstoffen en vezels.
  • Zorg voor voldoende calcium en vitamine D om het risico op osteoporose te verminderen. Zuivelproducten, groene bladgroenten en vette vis zijn goede bronnen van deze voedingsstoffen.
  • Beperk de inname van cafeïne en alcohol, omdat deze stoffen opvliegers kunnen verergeren.
  • Kies voor gezonde vetten zoals olijfolie en noten, die gunstig kunnen zijn voor je hartgezondheid.

 

Sporten tijdens de overgang in de infraroodcabines van Your Me Time

Lichaamsbeweging is van vitaal belang tijdens de overgang. Het kan helpen bij het verminderen van symptomen zoals gewichtstoename, stemmingswisselingen en slaapproblemen. Bij Your Me Time kun je sporten in infraroodcabines, wat extra voordelen biedt. Infrarood verlicht spierpijn en bevordert de bloedcirculatie.

Wat juist wel en beter niet eten tijdens de overgang

Tijdens de overgang is het belangrijk om bewust te zijn van wat je eet. Vermijd sterk bewerkte voedingsmiddelen, suiker en transvetten, omdat deze ontstekingen kunnen bevorderen en symptomen kunnen verergeren. Kies in plaats daarvan voor voedzame, hele voedingsmiddelen.

Aanvulling met voedingssupplementen. Welke kun je gebruiken tijdens de overgang?

Sommige vrouwen kunnen baat hebben bij voedingssupplementen tijdens de overgang. Praat met je arts voordat je supplementen gaat gebruiken om ervoor te zorgen dat ze geschikt zijn voor jouw situatie. Enkele supplementen die nuttig kunnen zijn, zijn:

  • Calcium en vitamine D om botgezondheid te ondersteunen.
  • Omega-3 vetzuren voor hart- en hersengezondheid.
  • Magnesium voor het verminderen van spierspanning en krampen

 

 

De overgang is een natuurlijke levensfase die elke vrouw kan verwachten. Het is belangrijk om er positief mee om te gaan. Door aandacht te besteden aan voeding, leefstijl, beweging en eventueel voedingssupplementen, kun je deze fase van het leven met zelfvertrouwen en welzijn benaderen. Bij Your Me Time kun je genieten van sporten in de infraroodcabines om je te helpen het beste uit deze periode te halen. Het is tijd om voor jezelf te zorgen en te stralen tijdens de overgang!

Lees meer over het sporten in de infraroodcabine training bij Your Me Time > Klik hier
Of plan meteen een gratis proefles in en kom ervaren hoe het is om te sporten in de infraroodcabine

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *