Met het warme weer of misschien wel een hittegolf deze week heb je natuurlijk geen zin om uren in de keuken te staan, ik ook niet. Dan wil je zo snel mogelijk een frisse en lichte maaltijd op tafel die het liefst ook nog redelijk gezond is. Of je je salade nu combineert met pasta, rijst, aardappelen of peulgroenten, veel groenten in je salade maken het supergezond.
Een salade met meloen en ham is lekker fris en daarom ideaal voor een warme(re) dag.
Deze frisse salade is zo’n gevalletje van weinig moeite, groots resultaat. Met een paar handelingen zet je deze heerlijke zomerse salade op tafel. Uitgesproken smaken en een instant zomers gevoel. Ik vind hem heerlijk!
Ik eet deze salade als lunch, maar ook als maaltijdsalade (bijvoorbeeld met volkoren pasta). Als bijgerecht bij de barbecue doet deze salade het ook heel goed. Ik zou zeggen, maak hem snel nu het nog kan!
Salade met meloen en ham
Een heerlijke, frisse, zomerse salade die je lekker snel op tafel zet. Lekker met een stokbroodje erbij of een volkoren pasta.
Recept voor 2 personen
Tijd: circa 20 min.
Dit heb je nodig:
- 1 meloen (Galia / Cantaloupe / Honingmeloen)
- 125 gram mozzarella (1 bol)
- 100 gram rauwe ham (Parma, Serrano of Prosciutto)
- 75 gram veldsla
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel honing
- ½ eetlepel citroensap
- paar blaadjes basilicum
Zo maak je deze overheerlijke salade
- Maak een dressing door de olijfolie, honing en het citroensap door elkaar te mengen. Voeg naar smaak peper en een klein beetje zout toe.
- Was de meloen, verwijder de schil, verwijder de zaadlijsten en snijd de meloen in stukjes.
- Verdeel de veldsla over een ruim bord.
- Leg hierop de in stukjes gesneden meloen en de plakjes ham.
- Scheur de mozzarella en de blaadjes basilicum in stukjes en verdeel die ook over de salade.
- Druppel er wat van de zelfgemaakte dressing naar smaak over en genieten maar!
Deze salade is voldoende voor 2 personen als diner met een stokbroodje of volkoren pasta erbij of voor 4 personen als bijgerecht bij de barbecue.
Dan nog een weetje over dressings
De dressing maakt je salade helemaal af en is gezonder dan je misschien denkt. Een salade kan nu eenmaal niet zonder dressing. Het is niet voor niets dat de supermarkt uitpuilt van de dressings, maar kant en klare dressings worden meestal gezoet met suiker en bevatten behoorlijk wat zout en andere toevoegingen. Het beste en dus het gezondste is de homemade dressing. Maar ze zijn natuurlijk ook gewoon het lekkerst.
Bij een salade met bladgroente als sla is het het slimst om de dressing als laatste toe te voegen. De sla houdt dan een bite. Als je salade meeneemt naar je werk als lunch, neem de dressing dan apart mee.
Een salade wordt nog gezonder door een dressing toe te voegen waar vet in zit. Vet zorgt namelijk voor een betere opname van vitamines. Je hebt dus meer profijt van de vitamines in je salade als je een dressing of mayonaise toevoegt aan je salade.
Eet smakelijk!