De Gezondheidsraad adviseert om regelmatig (vette) vis te eten. Het 1 keer per week vette vis eten zorgt voor een lagere kans op sterfte aan bepaalde hartziekten. Het is vooral belangrijk vanwege EPA en DHA, oftewel visvetzuren. Door wekelijks een vaste visdag in te plannen, wordt vis eten een wekelijkse gewoonte.
Je kunt jezelf de gewoonte aanleren om de marktdag, waar meestal een viskraam staat, als vaste visdag in te stellen. Om het makkelijker te maken dat vis eten een vaste gezonde gewoonte wordt, ga je elke week naar de markt.
Vette vis is de beste keuze, omdat 100 gram vette vis meer visvetzuren bevat, dan 7 keer de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Een lekkerbek of kibbeling is wel vet, maar dat vet is afkomstig van het bakken/frituren. Het beste is om te kiezen voor vissoorten die van nature al vet zijn, zoals zalm, makreel, haring of sardines.
Het maakt niet uit of je verse vis gebruikt of vis uit diepvries of blik, behalve bij zalm. Zalm uit blik is meestal minder vette zalm uit de Stille Oceaan. Hoeveel vet de vis bevat kun je voor verpakte vis checken op het etiket.
Natuurlijk is elke andere dag voor een vaste visdag goed, Kies wat bij jou past.
Wat dacht je van elke zaterdag vis bij de lunch? Een haring of een stukje makreel smaakt heel goed op brood. Of maak een lekkere tonijnsalade. Zo maak je je voeding gezonder én gevarieerder.
Tonijnsalade
Een frisse tonijnsalade is misschien wel een van de lekkerste manieren om vis te eten. Tonijnsalade kun je heel gemakkelijk zelf maken en is toch even net wat lekkerder dan een kant-en-klare variant. In ongeveer 15 minuten is je broodje met tonijnsalade klaar en kun je lekker gaan eten.
Recept voor 2 personen
Tijd: circa 15 min.
Dit heb je nodig:
1 blikje tonijn op olie
2 bosuitjes of 1 kleine rode ui
2 eetlepels mayonaise
1 eetlepel yoghurt
1 eetlepel kappertjes
Zout en peper naar smaak
Broodje
Blaadje sla
Tomaat
Zo maak je deze lekkere tonijnsalade:
- Laat het blikje tonijn uitlekken.
- Snij de bosuitjes/kleine rode ui in ringetjes of stukjes.
- Meng de tonijn met de mayonaise, yoghurt, kappertjes en de ui.
- Maak op smaak met zout en peper.
- Beleg het brood met een blaadje sla en schep hier ruim tonijnsalade op.
- Garneer met een in plakjes gesneden tomaat.
TIP: deze tonijnsalade kun je ook heel goed serveren bij de borrel, op toast of stokbrood. Voor de garnering kun je nog een wat peterselie erop doen.
Variaties tonijnsalade:
- Feestje? Maak een grote hoeveelheid tonijnsalade, koop Turkse broden, snijd de broden doormidden, beleg met sla en tonijnsalade. Serveer gesneden in punten. Bewaar de tonijnsalade in een afgesloten bak in de koelkast. De salade is 2 tot 3 dagen houdbaar.
- Vervang de mayonaise door Griekse yoghurt
- Voeg bieslook toe voor extra smaak
- Ook lekker met stukjes augurk of tomaat erdoor